Toysdaily 玩具日報

查看: 10307|回復: 15

[分享討論] 【Marvel 電影】THOR 4 / 雷神4

[複製鏈接] |關注本帖

根據The Hollywood Reporter今天稍早刊出的一篇獨家報導,《雷神索爾3:諸神黃昏》導演泰卡˙瓦提提(Taika Waititi)已經與Marvel Studios完成了合約的商討,未來將正式出任《雷神索爾4》的導演與編劇,以延續前作備受粉絲喜愛的鮮明風格。
當然了,這則消息目前尚未獲得來自官方的證實,其真實性仍有待進一步的確認。但隨著2019年聖地牙哥動漫展(San Diego Comic-Con)即將展開,外界普遍預期Marvel Studios將在今年的會場上宣佈「第四階段」的作品陣容,相信近期之內我們將會得到更多有關的資訊。
值得注意的是,The Hollywood Reporter也在報導中指出:礙於《雷神索爾4》引發的檔期衝突,以及劇本改編過程中面臨的某些問題,泰卡目前與華納兄弟正在進行中、已進入全球演員徵選階段的《阿基拉》(Akira)電影改編計畫將會因此遭到擱置,原訂的開拍時程亦會延後。雖然有多個消息來源透露,華納目前仍非常希望維持泰卡的參與,待《雷神索爾4》製作完成後再行延續原本的合作關係,但整體而言,《阿基拉》的電影改編計畫仍將因此落入前景不明的狀態。
https://www.hollywoodreporter.co ... lGWDUG0ExcEStmYXysk

希望 Natalie Portman 可以回歸 !~~
Marvel Studios’ THOR: LOVE AND THUNDER with Chris Hemsworth, Tessa Thompson and Natalie Portman. Taika Waititi returns as director. In theaters November 5, 2021.
https://twitter.com/MarvelStudios
nela 發表於 18-7-2019 02:33 PM
希望 Natalie Portman 可以回歸 !~~

yes, natalie portman做女雷神
期待, 希望繼續有 hulk
hulk最後都無自己電影。可能是無咩好講。
bigtomm 發表於 8-8-2019 04:05 AM
hulk最後都無自己電影。可能是無咩好講。

好似話環球手持hulk個發行權係冇fox/sony個隻限時唔拍片就自動歸還marvel嘅條款,所以可以永久霸住hulk嘅發行權⋯⋯所以marvel唔會益佢拍完片俾佢拎去賣⋯⋯

同時環球母公司Comcast同迪士尼唔啱傾,舊年迪士尼收購FOX中途殺出嚟想搶FOX嘅就係佢,亦意味迪士尼好難用錢買返hulk發行權⋯⋯

應該一路都會係處於膠著狀態⋯⋯
鬼武者 發表於 8-8-2019 11:23 PM
好似話環球手持hulk個發行權係冇fox/sony個隻限時唔拍片就自動歸還marvel嘅條款,所以可以永久霸住hulk嘅 ...

原來係咁,環球唔抽水自己拍返套,太笨!
bigtomm 發表於 12-8-2019 08:36 AM
原來係咁,環球唔抽水自己拍返套,太笨!

以前李安個套就係環球自己拍自己發行,但唔收得。

所以先同marvel studio重拍,而當時傾好嘅條款係角色拍攝權回歸Marvel(即拍攝權响marvel,發行權响環球)所以宜家marvel可以不斷俾hulk客串各英雄電影唔需過問環球,環球亦冇權自拍一套hulk電影)

亦因爲有咗此先例,到宜家sony嘅蜘蛛俠同marvel合作都好小心。sony仍然繼續死攬住蜘蛛俠個角色版權,如果唔係上年奧斯卡動畫《蜘蛛俠宇宙》就拍唔到出嚟。
既然spiderman無得玩,不如就由雷神擔大旗
真係烏鴉口,一講完sony同迪士尼呢個好小心嘅關係後,轉頭就反枱⋯⋯

無計既,今年2間公司都有利好消息。迪士尼收返Fox(即xmen及F4)
Sony蜘蛛仔動畫大收,而且宣布Sony蜘蛛宇宙(venom 2、獵人、吸血鬼、黑貓)

蜘蛛俠已經唔係MCU必須品,開出50/50條件逼走佢其實不意外⋯⋯
有消息指

鬼武者 發表於 23-8-2019 08:04 PM
真係烏鴉口,一講完sony同迪士尼呢個好小心嘅關係後,轉頭就反枱⋯⋯

無計既,今年2間公司都有利好消息。 ...

話就話蜘蛛俠宇宙,但就無一套有蜘蛛俠出現過。 我自己就當只係外傳。睇完就算。

反正a4 hulk都已經廢左半邊手,再拍都只係㩒下電腦之類既畫面,做個醫生支援角,再拍就拍前傳,加上要動畫特效成本,全身綠,慳返筆